Korhatár előtti ellátás mellett hogyan lehet dolgozni?

Korhatár előtti ellátás mellett hogyan lehet dolgozni?

2021. 04. 19.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Figyelni kell az éves keretösszegre és arra, hogy a korhatár előtti ellátás mellett végzett munkával megvan-e legalább 365 nap plusz szolgálati idő.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a korhatár előtti ellátással vagy a szolgálati járandósággal, vagy a mellettük végezhető munkával, vagy a nyugdíj újraszámítási lehetőségével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

A szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők 2014. december 31-éig korkedvezményre jogosító időt szerezhettek, s az ennek alapján járó korkedvezményt időkorlát nélkül felhasználhatják. Vagyis korhatár előtti ellátás megállapítását igényelhetik az irányadó öregségi nyugdíj-korhatárnál annyi évvel alacsonyabb életkorban, ahány év korkedvezményt szereztek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki például három év korkedvezményt szerzett, és a rá irányadó nyugdíjkorhatár 65 év, akkor 62 éves életkorát betöltve igényelheti a korhatár előtti ellátást.

A korhatár előtti ellátás összegét ugyanolyan módon számítják, mint az öregségi nyugdíj összegét. Emiatt a korhatár előtti ellátás a korhatár betöltésével változatlan összegben öregségi nyugdíjjá alakul át. (Ha esetleg terhelte levonás az ellátás összegét – ez egyes, 2011. december 31-éig kedvezményes nyugdíjban részesült országgyűlési képviselők ellátása esetében lehet így – , akkor az ellátás a levonás nélküli teljes összegben alakul át öregségi nyugdíjjá.)

Az összeg újraszámítását csak akkor kérheti –  a korhatára betöltését követő hat hónapon belül –  az érintett személy, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap plusz szolgálati időt szerzett az ellátás mellett folytatott keresőtevékenysége révén. 

Az öregségi nyugdíj összegét –  az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb lenne a korhatár előtti ellátás öregségi nyugdíjként továbbfolyósított összegénél.

A korhatár előtti ellátás mellett végzett keresőtevékenységgel szerzett kereset tekintetében változatlanul érvényesül az éves keretösszeg korlátozása –  annak ellenére, hogy az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jei hatályba lépésével ez a korlátozás megszűnt  a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében, az erre vonatkozó rendelkezések ki is kerültek a nyugdíjtörvényből, viszont nem tűntek el a jogrendszerből, hanem átkerültek a korhatár előtti ellátásról és szolgálati járandóságról szóló törvénybe.  

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...