Özvegyi nyugdíj: fontos figyelmeztetés érkezett a nyugdíjkorhatárról

Özvegyi nyugdíj: fontos figyelmeztetés érkezett a nyugdíjkorhatárról

2022. 02. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Minden özvegynek kétféle nyugdíjkorhatárt kell figyelnie: egyrészt az elhunyt házastársa halálának időpontjában rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, másrészt az aktuálisan rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van az ideiglenes özvegyi nyugdíjával vagy az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Napi.hu hírportál részletesen ismerteti azt az összefoglalómat, amelyben arra a kérdésre válaszoltam, hogy mit kell tenni 2022-ben a nyugdíjkorhatár betöltésével annak, aki özvegy?

Minden özvegynek kétféle nyugdíjkorhatárt kell figyelnie: egyrészt az elhunyt házastársa halálának időpontjában rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt - ezt az özvegyi nyugdíj feléledéséhez szükséges vizsgálnia.

Másrészt az aktuálisan rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt, amire három szempontból is ügyelnie kell.

Az első szempont, hogy a saját korbetöltött öregségi nyugdíját az aktuális nyugdíjkorhatára betöltését követően igényelheti. (Mint ismeretes, az 1957. január 1-jén és később születettek esetében a nyugdíjkorhatár 65 év.)

A második, hogy ha az aktuális nyugdíjkorhatára betöltése előtt új házasságot kötne, akkor megszűnne az özvegyi nyugdíja.

A harmadik, hogy ha az új házasságkötés időpontjában az egyik fél már betöltötte az aktuális nyugdíjkorhatárát, és nincs közös gyermekük, akkor a másik fél e házasság révén özvegyi nyugdíjra csak akkor szerezhet jogosultságot, ha ez a házasság legalább öt évig tart (hacsak nem egy korábban felbontott házasság újrakötéséről van szó). 

A kétféle nyugdíjkorhatár jelentősen eltérhet, mivel az utóbbi évtizedekben folyamatosan nőtt a nyugdíj igénybevételéhez szükséges életkor: például egy 1940 előtt született hölgy 55 éves korában töltötte be, míg egy 1957-ben született hölgy már csak 65 éves korában tölti be a korhatárát.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...