Dióhéjban az özvegyi nyugdíjról

Dióhéjban az özvegyi nyugdíjról

2020. 01. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az özvegyi nyugdíjnak több fajtája is létezik, érdemes tisztában lenni, kinek, mikor és melyik jár pontosan, ahogy azt sem árt tudni, hogy nem jogosult rá mindenki, vannak kizáró tényezők szép számmal.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A halálesetet követő egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat lehet igényelni, ami az elhunytat a halála időpontjában megillető nyugdíjának a 60 százaléka, vagy ha még nem érte el a korhatárt, azt az összeget veszik alapul, ami a szolgálati ideje alapján megilletné. 

Egy év után (az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően) az özvegy rendes özvegyi nyugdíjra lesz jogosult az, aki betöltötte a rá vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárát, vagy megváltozott munkaképességű, vagy egy árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő gyermeket nevel, esetleg két árvaellátásra jogosult gyermeket nevel. Rendes özvegyi nyugdíjra lesz jogosult az az özvegy is, akinek esetében a fenti feltételek valamelyike a házastárs/élettárs elhalálozásától számított tíz éven belül bekövetkezik.

Az elvált, különálló özvegyek rendes özvegyi nyugdíjat csak abban az esetben kaphatnak, ha előzőleg tartásdíjban részesült. Életkor alapján is feléledhet az özvegyi nyugdíj, azzal a feltétellel, hogy az elhunyt házas/élettársa a haláltól számított 10 éven belül érje el az öregségi nyugdíj korhatárát.

A Pénzcentrumnak az összefoglalóm alapján készített cikkét IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...