Az özvegyi nyugdíj három fázisáról dióhéjban

Az özvegyi nyugdíj három fázisáról dióhéjban

2020. 01. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az ideiglenes özvegyi nyugdíjról, majd az annak megszűnését követően feléledő özvegyi nyugdíjról, végül az ennek megszűnését követően ismét feléledő özvegyi nyugdíjról szóló rövid összefoglalóim.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van az özvegyi nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

1.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíjról

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálának időpontjától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár. Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj azonos feltétellel a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható. Ezeknek az időtartamoknak a leteltével az ideiglenes özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszűnik.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

2.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően feléledő özvegyi nyugdíjról

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően csak három esetben éledhet föl az özvegyi nyugdíjra való jogosultság.

Csak az az özvegy lesz jogosult az ideiglenes ellátás megszűnése után özvegyi nyugdíjra, aki az elhunyt házastársa halála időpontjában betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, vagy olyan megváltozott munkaképességű személy, akinek az egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos, vagy legalább két (illetve egy fogyatékkal élő vagy tartósan beteg) olyan gyermek eltartásáról gondoskodik, aki az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

3.

Az özvegyi nyugdíj ismételt feléledéséről

 

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése után feléledt özvegyi nyugdíj is megszűnhet, ezért nem lehet “végleges” özvegyi nyugdíjnak nevezni.

Az özvegyi nyugdíj három esetben szűnhet meg.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...