Nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülők figyelmébe!

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülők figyelmébe!

2022. 03. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A törvényi szabályozás nem tette lehetővé, hogy a nyugdíj előtti álláskeresési segély összege a megállapítás évét követő években, a minimálbér növekedésének megfelelően, nőjön. 2022-ben feltehetően változott a helyzet.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíj előtti álláskeresési segéllyel, a nyugdíjszámítás során beszámítható keresetekkel és szolgálati időtartamokkal kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülők figyelmébe!

 

A nyugdíj előtti álláskeresési segély (nyes) főbb feltételei szerint az igényelhet ilyen segélyt, akinek a nyugdíjkorhatára betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, szerzett már legalább 15 év szolgálati időt, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani, továbbá aki legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült és annak folyósítási időtartamát már kimerítette.

Az álláskeresési segély összegét a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos minimálbér összege 40 százalékának alapulvételével kell megállapítani. (Ha a számított járadékalap ennél alacsonyabb lenne, akkor a nyes összegét a járadékalap alapulvételével kell megállapítani.)

2022. január 1-jétől a minimálbér 200 ezer forintra emelkedett, ezzel összhangban a nyugdíj előtti álláskeresési segély (nyes) maximális összege ennek 40%-ára, azaz havi 80 ezer forintra emelkedett. 

Az eddigi szabályozás nem tette lehetővé, hogy a nyes összege a megállapítás évét követő években - a minimálbér növekedésének megfelelően - nőjön, vagyis az változatlan maradt akkor is, ha a minimálbér nőtt.

Ezt a szabályt azonban egyik kedves érintett olvasóm szerint - egy minisztériumi körlevél alapján - idén már nem alkalmazza  a hatóság, sőt, a kormányhivatal a megállapítás évében érvényes minimálbér 40%-ával egyező összegű nyes-ben részesülőknek - kérelmükre - idén fölemelik 80 ezer forintra a korábban megállapított nyes kisebb összegét. Ez történt az ő esetében is.

Noha semmilyen nyilvános jogszabályi változás nem lépett hatályba a korábban megállapított nyes összegének lehetséges emelése tekintetében, az említett személyes tapasztalat alapján mégis minden kedves olvasómnak, aki legkésőbb 2021. december 31-éig megállapított nyes-ben részesül, azt javaslom, hogy adjon be kérelmet a nyes összegének emelése iránt az illetékes kormányhivatalhoz (amely megállapította részére a nyes-t). Vesztenivalójuk nincs...

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...