Nemzetközi nyugdíjmegállapítással kapcsolatos GYIK

„Tisztelt Nyugdíjguru ! Budapesti lakos vagyok. Jelenleg nyugellátásban részesülök egy EU országból. Magyarországon még nem folyamodtam nyugdíjért. Szeretném tudni, hogy a jövőbeni megállapított és fizetett magyar nyugdíj mennyiben befolyásolná a külföldi nyugdíjamat. Van-e lehetőség Önnel vagy munkatársaival személyesen konzultálni ? Ha igen , hogy léphetek Önnel kapcsolatba ? Köszönettel Diamant Gábor Budapest ”

Kedves Gábor, 

csak írásban tudok segíteni a hozzám forduló kedves kérdezőknek.

Ha Ön már nyugdíjban részesül egy EU-tagállamtól, akkor a magyar nyugdíj-részét is az EU nyugdíjmegállapítási irányelvek alapján határozzák majd meg.

Olvassa el ezt a rövid tájékoztatót: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

A jelenleg más EU-tagállamtól kapott nyugdíját a magyar nyugdíja nem befolyásolja.

Arra ügyeljen - ha például munkát akar vállalni -, hogy az EU-ban minden tagállamban nyugdíjasnak minősül, ha az egyik tagállamtól már kap öregségi nyugdíjat.

Kérem, iratkozzon föl az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Tisztelettel Szeretném tudni hogy mik a lehetőségeim? Romániában dolgoztam 1973-1998 .Továbbá Magyarországon a volt férjem alapított a nevemre egy Bt, 1999-2004., melyben neki is volt aláírási joga én tudatlan volt Román Állampolgárság a hátam mögött a könyvelővel nem fizették utánam járulékot melyre tőbszőr is rá kérdeztem válasz persze sőt első hónapot kifizette a kővetkező hónapban vissza igényelte hamis adatokkal hogy állandó lakcinem Románia mely nem volt igaz ezt a könyvelő is tudta felesége voltam állandó lakcímem Füredi u 6-620 Bp. . Mit lehet tenni eben az esetben?.2004 -be Ó szüntette meg ezt a céget Sajnos őt már nem tudom felelősségre vonni mert elhunyt 2004-be 2004-tol folyamatos munkaviszonyom van Nagyon nehéz a munkám Szeretném a nyugdíjat Romániából Elindithatom-e? és hogyan ? Magyarországról mikor kapok nyugdíjat ? Mert azt mondták hogy dolgoznom kell 63 év és 184 nap az még tőibb mint 2 év és nem számolják be az éveket ha igénylem Romániából a nyugdíjat.Elnézést egy kicsit sok a kérdésem de tanácstalan vagyok .Szeretnék választ kapni .Ercsei Margaréta SZúl 1954 09 20 ”

Kedves Margaréta,

menjünk sorjában.

Mindenekelőtt kérjen egy hatósági bizonyítványt a beszámítható szolgálati idejéről a következő nemzetközi nyomtatványon:

http://www.onyf.hu/m/2015/Nyilvantartas/hatsgi%20bizonytvny%20nemzetkzi%202015.pdf

Az egyeztetési eljárás során kiderül, milyen adatok szerepelnek a TB nyilvántartásaiban Önre vonatkozóan.

Ha tudomása szerint a cég nem fizette be Ön után a járulékokat, noha Önnek azt állította, hogy minden rendben, akkor Ön dokumentumokkal igazolhatja, hogy Ön a keresetét a járulékok levonásával kapta kézhez, így abban a tudatban dolgozott, hogy a közterheket befizették Ön után. Ilyen dokumentum lehet fizetési jegyzék, adóbevalláshoz készített munkálatói összesítő vagy hasonló dokumentum. Végső esetben egyéb hitelt érdemlő módon is bizonyítani lehet az Ön szolgálati idejét, ez leginkább munkatársi tanúk nyilatkozatával tehető meg (akik Önnel együtt dolgoztak és egybehangzóan nyilatkoznak az Ön keresetére vonatkozóan).

Ha Önt azzal hitegette a férje, hogy a cég fizeti Ön után a közterheket, de valójában mindig visszaigényelték a befizetett összegeket, akkor ennek is nyoma van a nyilvántartásokban, ennek kivizsgálását is kérheti az adategyeztetési eljárás során.

Ami a román nyugdíját illeti: természetesen igényelheti, ha már megfelel a román nyugdíjfeltételeknek. Ha megállapítják az Ön részére a román nyugdíjat, akkor a jogosultság kezdő napjától már Magyarországon is nyugdíjasnak fog minősülni, így munkavégzés esetén további szolgálati időt már nem tud szerezni.

Az EU nyugdíjmegállapításról olvassa el ezt a közérthető összefoglalót:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

Iratkozon föl az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat illető fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

 

„Kedves Guru, 15 éve élek No-ban. Februárban megyek Békéscsabára, a nyugdíjamat intézni. A kérdésem: kell -e Németo-ból vinnem valamilyen igazolást, hogy nincs biztosításom? A másik nagyon fontos dolog, okozhat-e gondot, hogy Magyarországon nincs bejelentett lakásom? Válaszát elöre is köszönöm. Üdvözlettel, Antóni Mária 1953.II.16.”

Kedves Mária,

emiatt nem kell Magyarországra utaznia, az EU-n belül abban a tagállamban jelentheti be a nyugdíjigényét, amelyben lakik és(vagy) dolgozik. Célszerű tehát a német nyugdíjhatóságnál beadnia az igényét.

Ha Magyarországon kívánja intézni, beadhatja az igényét a megyei kormányhivatalban, de a nemzetközi vonatkozású ügyek intézésében kizárólagos illetékességgel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jár el, a kormányhivatal is e szervezetnek fogja továbbítani az igényét. Az igazolásokat a hatóság szerzi be. Nem kell Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkeznie ahhoz, hogy jogosult legyen a magyar nyugdíj-részére.

Olvassa el ezt a közérthető tájékoztatót az EU-n belüli nyugdíj-ügyintézésről:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„1953 szuletesu vagyok 36 eve elek Londonba es Iden juliusba Fogom kapniI a nyugdijjat.Magyarorszagon van kb 9 -11 eV junks vision tom 1980 elott. Kerdes hogyan lehet elszamoltatni itt Angliaba ? 1980ba ferjhez jottem szemelyim bevontak De kettos allampolar vagyok! ”

Kedves Katalin,

a brit nyugdíja igénylése során kell jeleznie, hogy kéri a magyar nyugdíjjogosultsága figyelembe vételét is. Az EU-n belül össze kell számítani az egyes tagállamokban szerzett szolgálati időket.

Olvasson el az EU-n belüli nyugdíj megállapításáról egy rövid összefoglalót:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm

Önálló magyar nyugdíjra 11 év szolgálati idő alapján nem jogosult (ahhoz legalább 15 év kell, hogy résznyugdíjra legyen jogosult), ezért a nyugdíját csak a pro rata számítás alapján fogja a brit nyugdíjhatóság megállapítani.

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatos magyar és EU-s hírekről időben értesüljön!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Üdvözlöm. A kérdésem az lenne hogy 1975-76-ban az NDK-ban dolgoztam.A munka viszonyomba bele számolták ezt a két évet.Egy ismerősöm ismerőse aki szintén kint dolgozott,állítólag onnan is kap nyugdíjat.Ön szerint van erre lehetőség?Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel.”

Kedves Papp Imréné,

két évi NDK-s munkavégzési jogviszony nem alapozza meg az önálló német nyugdíjra való jogosultságot, ezért a nyugdíjhatóság az EU direktívák és a magyar nyugdíjtörvény alapján helyesen járt el, amikor a magyar nyugdíjára jogosító időbe számolta be a kérdéses két évet.

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„Üdvözlöm.Köszönöm a gyors választ első levelemre,amiben az NDK-ban végzett munkám után esetlegesen járó nyugdíj miatt érdeklődtem.Én nem úgy gondoltam hogy teljes nyugdíj jár-e a 2 év után.De mivel 2 évig kint fizettem a nyugdíj járulékot,esetleg valami rész összeg vagy valami ilyesmi. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Papp imréné”

Kedves Papp Imréné,

az EU direktívái alapján számítják majd a nyugdíját. Eszerint minden tagállam illetékes intézménye egyrészt a belső jogszabályai, másrészt az uniós rendeletek szabályai szerint bírálja el a kérelmeket. Ha az igénylő az adott tagállam belső szabályai szerint rendelkezik önálló jogosultsággal, akkor úgynevezett kettős megállapítás szerint kell az ellátást kiszámítani:

- Ki kell számítani a nemzeti szabályok szerint járó ellátást az adott tagállamban szerzett szolgálati idő és átlagkereset alapján (önálló magyar jogosultság alapján történő számítás).

- Ki kell számítani az arányos nyugdíjrészt, úgy, hogy meg kell határozni az elméleti nyugdíj összegét, azaz, hogy mennyi lenne a nyugdíj, ha az igénylő a valamennyi tagállamban szerzett szolgálati idejét mind az adott tagállamban szerezte volna, és ennek egy olyan arányú részét kell kiszámítani, ahogy az adott tagállamban szerzett szolgálati idő az összes szolgálati időhöz aránylik, ez lesz az arányos nyugdíj (az uniós rendeletek alapján történő pro rata nyugdíjszámítás).

A két ellátás közül a kedvezőbb, azaz a magasabb összegű ellátás kerül megállapításra és folyósításra. Ha valaki nem rendelkezik önálló nemzeti ellátásra való jogosultsággal, csak az arányos nyugdíj kiszámításra kerül sor.

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„Tisztelt Uram ! A kérdésem. Testvérem 1953 ban született . 10 évet dolgozott Magyarországon, majd férjhez ment egy Amerikai illetőségű Úrhoz. Amerikai és Magyarországi, kettős állampolgársággal rendelkezik.Egy éven belül jogosult a kinti munkája után a nyugdíjra. Kérdés az itthon ledolgozott évei után kaphat-e nyugdíjat idehaza is ha igen , hol lehet kérvényezni és hogyan ? Válaszát , tisztelettel köszönöm Opauszki Maria”

Kedves Mária,

a magyar és az amerikai fél megkötötte a szociális biztonsági egyezményt, amelynek szövegét itt olvashatják:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgidocid=A1500029.TV&timeshift=21001231

Hatályba azonban még nem lépett, mert a Kongresszusnak és a magyar Parlamentnek még meg kell erősítenie. Amint ez megtörténik, a testvére nyugdíja is ezen egyezmény alapján lesz majd megállapítva. 

A lényeg: a pro rata temporis elv érvényesül, mely szerint a jogosult a megszerzett biztosítási idővel arányos ellátásban részesül.

Természetesen az egyezmény hatálybalépése előtt megszerzett biztosítási időket is figyelembe veszik. 

A szociális ellátások kiszámítása során egy elméleti összeget határoznak meg, amelyet a jogosult abban az esetben kaphatna meg, ha a teljes (amerikai és magyar jogszabályok szerint számolt) biztosítási időt az adott országban szerezte volna meg. Az elméleti összeget ezt követően arányosítják a teljes, valamint az adott állam jogszabályai szerint szerzett biztosítási idők arányában.

Iratkozzanak föl az ingyenes hírlevelemre, hogy a fejleményekről időben értesüljenek!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

 

„Kedves Dr.Úr! 19 évet dolgoztam az USA-ban, kettős állampolgár vagyok. Itthon is meglesz a 25 évem. El lett e már fogadva a két ország éveinek összehozása mert április óta úgy tudom az ötlet megvolt. Az ehhez tartozó linkeket megköszönném. Köszönöm”

Kedves István,

az egyezmény megszületett, ki is hirdették, de még nem lépett hatályba, mert a Kongresszusnak és a magyar  Országgyúlésnek egyaránt ratifikálnia kell. 

Az egyezmény szövegét itt olvashatja el:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgidocid=A1500029.TV&timeshift=21001231

A lényeg:  az ellátásokra vonatkozó rendelkezésekben a pro rata temporis elv érvényesül, vagyis a jogosult a megszerzett biztosítási idővel arányos ellátásban részesül. 

A szociális ellátások kiszámítása során egy elméleti összeget határoznak meg, amelyet a jogosult abban az esetben kaphatna meg, ha a teljes (amerikai és magyar jogszabályok szerint számolt) biztosítási időt az adott országban szerezte volna meg. Az „elméleti összeget” ezt követően arányosítják a teljes, valamint az adott állam jogszabályai szerint szerzett biztosítási idő arányában.

Az amerikai ellátásra való jogosultsághoz legalább hat –az amerikai jogszabályokkal összhangban megszerzett – biztosítási negyedév szükséges.

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„Üdvözlöm. Kérdésem az Austriában megkapható nyugdíjra vonatkozik. Megfelel-e a jelenlegi jogállásnak az, hogy ha 12 hónapot + egy napot dolgoztam ( vagy dolgozni fogok) Austriában, akkor már az ottani minimál nyugdíjra jogosult vagyok? Elófeltétel: 65 . életév betöltése bejelentett (lehetőleg egyetlen) lakcím , tehát ajánlatos kijelentkezni a többi (pl.magyar) lakcímről Rendelkezem több, mint 20 év magyarországi szolgákati évvel. magyarországi jog szerint már nyugdíjas vagyok. Kérem, szíveskedjen közölni ,ha rendelkezésére áll, a vonatkozó osztrák jogi hátteret. ( Pension recht, Sozial Recht) Kérem, közölni szíveskedjen, hogy jelenleg mennyi az osztrák Mindestpension ( minimál nyugdíj) Értesüléseim szerint 793 € Köszönöm váéaszát. ”

Kedves Csaba,

az osztrák minimálnyugdíjra egy évi szolgálati idővel biztosan nem lesz jogosult.

Ha Ön már magyarországi nyugdíjasként dolgozik Ausztriában, akkor ott is saját jogú nyugdíjasnak minősül az EU koordinációs rendeletei alapján, így további szolgálati időt nem is szerezhet. (Ez arra az esetre vonatkozik, ha ténylegesen kapja a magyar nyugdíját.)

A hatályos osztrák jogszabályi háttérről szóló hitelt érdemlő információk a következő hatóságnál kell érdeklődnie:

Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger
Kundmanngasse 21-23,
A - 1030 Wien, Österreich
Tel.: 00 43 1 711 32 24 16
Fax: 00 43 1 711 32 37 79
e-mail: posteingang.allgemein@hvb.sozvers.at
www.sozialversicherung.at
www.hauptverband.at

Mellékelem az ONYF tájékoztatóját az osztrák nyugdíjrendszer legfontosabb szabályairól (a 2014. évi állapot szerint):

http://www.onyf.hu/m/2015/Nemzetkozi/MISSOC/Ausztria%20regsgi%20nyugdj%202014.%20jlius.pdf

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugellátásokat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„Tisztelt Uram ! 1998 és 2008. között a Világbank munkatársa voltam, 5 évig a magyar irodában dolgoztam, majd további 5 évig a szlovák Világbank irodában. Ez idő alatt nem fizettem semmiféle járulékot és adót az ENSZ szakositott szervei jogállására vonatkozó egyezmény alapján. Nyugdijbamenetel előtt állok és ezt a Világbankos 10 évet nem tekintik szolgálati időnek. Jogos ez, vagy érdemes fellebezni ? Köszönöm szépen segítségét, eddig senki sem tudott válaszolni erre a kérdésre. Üdvözlettel: Buzetzky Tünde ”

Kedves Tünde,

a nemzetközi szerződés hatálya alá tartozó személyre a szerződés rendelkezéseit kell alkalmazni, így elsősorban a Világbank HR-igazgatóságán kell megtudakolnia, milyen jogosultságokat szerzett a világbanki munkája révén.

A magyar nyugdíjjogosultságot a kérdéses 10 év vonatkozásában a világbanki alkalmazottak státuszát szabályozó nemzetközi egyezmény tükrében lehet csak megítélni. 

Ilyen esetekben általában a nemzetközi szervezet alkalmazottja speciális nyugdíjjogosultságot szerez, amelyet a szervezet finanszíroz meg. 

Ha nem kap egyértelmű választ a Világbanktól, akkor jelezze, és áttanulmányozom a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. 

Tartok attól, hogy magyar nyugdíjjogosultsága a jelzett időszakban csak akkor keletkezett volna, ha erre vonatkozóan megállapodást köt a nyugdíjbiztosítóval a külföldi munkavállalás idejére.

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

Kérem, várjon... Kérem, várjon...