Hozzátartozói nyugellátásokkal kapcsolatos GYIK

„A férjem 2005. márc meghalt Rokk nyugdíjas volt, én a feleség 2014, márciusban,40-év szolg idővel én is nyugdíjas lettem. nem kapok semmit a férjem után, lehet ilyen? köszönöm válaszát! üdv”

Kedves Kőnig Józsefné,

sajnos lehet, mivel az özvegyi nyugdíja csak akkor éledt volna föl, ha 2015. márciusáig betöltötte volna az Önre 2005-ben irányadó 62 éves nyugdíjkorhatárát. Ha ez nem történt meg, akkor ezen a jogcímen nem jogosult az özvegyi nyugdíja feléledésére. 

A nők kedvezményes nyugdíja az özvegyi nyugdíj szempontjából nem számít.

Iratkozzon fel, kérem, az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy minden nyugdíjjal kapcsolatos fejleményről időben értesüljön.

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Kérdésem: 2012-ben mentem nyugdíjba, a nők 40 éves szolgálati idejét vettem igénybe. Férjem 2015 januárban meghalt, most telik le az egy év. Idáig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, viszont az "öregségi nyugdíjra jogosító korhatár"-t 2017 áprilisban fogom elérni. Akkor most nem igényelhetem még az özvegyi nyugdíjat? Várom a segítő választ, tisztelő üdvözlettel: Gyebnárné”

Kedves Gyebnár Györgyné,

mindenekelőtt kérem, fogadja őszinte részvétem!

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése után csak a nyugdíjkorhatára betöltését követően igényelheti majd az özvegyi nyugdíja feléledését, vagyis 2017. áprilisában (előtte egy hónappal célszerű beadnia a kérelmét). A nők kedvezményes nyugdíja a feléledés szempontjából sajnos nem számít.

Kérem, iratkozzon fel az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Tisztelt NyugdíjGuru! Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban olvasom, hogy létezik olyan, hogy megosztott özvegyi nyugdíj, valamint özvegyi nyugdíj feléledési lehetőségei.Házasságom 18 év után válással végződött, 1988-ban,volt férjem ezután új házasságot kötött,de pár év múlva elhunyt.Mivel én semmit nem hallottam a megosztott özvegyi nyugdíjról így annak idején nem is jártam utána. Attól tartok már el is évült a lehetséges igényem, mivel volt férjem 2003-ban hunyt el,több, mint 10 éve.Ha mégis lenne rá valamilyen lehetőség,kérem legyen szíves tájékoztatni róla. Őszinte üdvözlettel: Budai Lászlóné”

Kedves Budai Lászlóné,

az elvált házastárs kizárólag akkor részesülhet özvegyi nyugdíjban, ha a volt házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg. Ha Ön nem részesült ilyen tartásdíjban, akkor sajnos nem jogosult özvegyi nyugdíjra az elhunyt volt férje után.

Kérem, iratkozzon fel az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy a nyugdíjakat illető fejkleményekről időben értesüljön!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Üdvözlöm ! Nekem lenne egy kérdésem 1997 május 6-a óta kapom a baleseti özvegyi nyugdijat ,a férjem 25 évesen üzemi balesetet szenvedett ! 40 éves vagyok nem rég derült ki hogy van egy gyógyithatatlan genetikai betegségem ami sajnos nagyon előre haladott állapotban van 2015 decemberében beadtam a rehabilitácios nyugdijra a kérelmem ! Az a kérdésem hogy ha leszázalékolnak akkor az özvegyi nyugdijam elveszik ??? A válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel :Eta”

Kedves Eta,

ha Ön most részesül baleseti özvegyi nyugdíjban, akkor az emiatt nem fog megszűnni, de ha rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül majd, akkor az özvegyi nyugdíja összege a felére csökkenhet.

Iratkozzon fel az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy a nyugdíjakkal és egyéb ellátásokkal kapcsolatban minden fejleményről időben értesüljön!

Jobbulást és kitartást kívánva üdvözlöm,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„1996.-ban halt meg a férjem, 3 kiskorú gyerekkel maradtam egyedül, a legkisebb még most is tanul, kapja az árvaellátást én pedig az özvegyi nyugdíjat. 2016. 02. 17.én betöltöm az 55 évemet, saját jogon jár e az özvegyi nyugdíj, legjobb tudásom szerint igen! A kérdésem: Ha saját jogon igénylem meg az özvegyi nyugdíjat, változik e a jelenlegi összeg???? A fiam 2016. 06. 30-ig nappalitagozaton tanul, addig kapom az árva jogán. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kelemenné Ibolya”

Kedves Ibolya!

A jelenlegi özvegyi nyugdíja addig jár, ameddig az utolsó árvaellátásra jogosult gyermeke kapja az árvaellátást. Ennek összege annak a nyugdíjnak a 30%-a, amely a férjét a halála időpontjában megillette vagy megillette volna.

A nők nyugdíjkorhatára 1996. december 31-éig alapesetben 55 év volt. Ha Ön betölti ezt a korhatárát, akkor új igényt kell benyújtania az özvegyi nyugdíj feléledése iránt, miután most új jogcímen lesz jogosult rá, de csak az előző jogcímen (árvaellátások) járó özvegyi nyugdíj megszűnésével.

Az árvaellátás megszűnésével megszűnő özvegyi nyugdíja szünet nélkül újra feléled a korhatár betöltése alapján, ennek összege viszont már 60%-os lesz, ha emellett rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban nem részesül.

Részletes leírást talál minderről a következő összefoglalómban:

https://www.nyugdijguru.hu/elveszett-paradicsom/ozvegyi-nyugdij-2015

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugellátásokat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

 

„Tisztelt Nyugdíjguru! 1953,05,14. született férfi / férjem/ 2016.évben el mehet-e előrehozott öregségi nyugdíjba. Ha nincs ilyen a férfiaknál akkor milyen lehetőség van. Jelenleg saját cégében dolgozik, jelentős anyagi terheket venne le,ha mint nyugdíjas dolgozhatna. Minden megoldás érdekelne minket. Köszönettel: Szatmáriné Battai Ildikó”

Kedves Ildikó,

sajnos a férfiak számára 2012. január 1-jétől MINDEN korhatár előtti nyugdíjazási lehetőség megszűnt, de erre a férjének nincs is már szüksége, hiszen idén május 14-én, 63 éves korában betölti a nyugdíjkorhatárát, így igényelheti az öregségi nyugdíját (az igényt egy hónappal a jogosultság megszerzése előtt, április 14-étől célszerű beadnia).

Iratkozzanak föl az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevelemre, hogy ne  maradjanak le a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„Érdeklődni szeretnék, hogy rokkantsági ellátást állapítottak meg részemre /eddig rehabilitációs ellátást kaptam, előtte szoc.járadékot./ 2008.02.02.-tol özvegy vagyok. 1 évig kaptam ideglenes özvegyi nyugdíjat. Most kérhetem az özvegyi nyugdíjat? B2.kategóriaba tartozik az állapotom Egészségi állapotaom 58% 2015.10.19.én voltam ezen a vizsgálaton Február 1 től jár ez az új néven de az ellátás összege ugyanannyi maradt. 29615ft. Várom mielőbbi válaszát, köszönöm. 2016.01.18. Nagyhegyes Jenei István Imréné. ”

Kedves Jenei István Imréné, sajnos a leírása szerint nem éled föl az özvegyi nyugdíja, mert az egészségi állapota meghaladja az 50%-os mértéket.

Az özvegyi nyugdíja akkor éledhet föl, ha a férje elhunytának 10. évfordulójáig, 2018.02.02-áig az egészségi állapota legfeljebb 50%-ossá válna állapotromlás következtében (évente egyszer kérhet állapotromlásra hivatkozással új felülvizsgálatot), VAGY betöltené az Önre 2008-ban irányadó 62 éves nyugdíjkorhatárát.

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy időben értesüljön az özvegyi nyugdíjat és egyéb ellátásokat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

NyugdíjGuru News

„Az lenne a kérdésem hogy jogosult vagyok e férjem után aki 1999 február 4. halt meg özvegyi nyugdijra.Én 2010 május 14.én saját jogon mentem nyugdiba.Válaszukat elörre is köszönöm Tisztelettel Özvegy Rajkó Elemérné”

Kedves özv. Rajkó Elemérné, 

ha Ön kapott a férje elhunyta után egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat, ÉS 2009. február 4-éig betöltötte az Önre a férje elhunyta idején irányadó 62 éves nyugdíjkorhatárt, akkor feléledhetett az özvegyi nyugdíja már 2009-ben.

Ha nem ez volt a helyzet - és a leírása alapján nem ez történt -, akkor sajnos már nem éledhet föl az özvegyi nyugdíja, mert kifutott a férje elhunytának napjától számítandó 10 éves jogvesztő határidőből.

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

„22 év után eladtuk a családi házat és kettő lakást vettünk, egyikben én másikban férjem lakott, hogy ne maradjon felügyelet nélkül a lakás. Eltelt 12 év és férjem meghalt. Mivel nem egy volt a lakcímünk, így nem kaphatok özvegyi nyugdíjat, valóban a 22 év amíg a gyerekeket felneveltük az csak úgy eltűnik semmivé válik pedig eszünk ágában sem volt elválni. Valóban semmi esélyem az özvegyi nyugdíjra?”

Kedves Csányi Lászlóné,

ha elváltak, akkor az elhunyt férje után csak akkor lehetne jogosult özvegyi nyugdíjra, ha tőle a haláláig tartásdíjban részesült volna, vagy az Ön részére a bíróság tartásdíjat állapított volna meg. 

Ha nem volt ilyen házastársi tartása, akkor sajnos nem lesz jogosult özvegyi nyugdíjra.

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

 

„Tisztelt Szakértő! Férjem 1993 decemberében hunyt el, 2014 júniusáig folyósították az árva és özvegyi járandóságot. 1959-ben születtem, a kérdésem az, hogy mikor éledhet fel az özvegyi nyugdíjam és hol lehet ezt kérvényezni.Köszönöm válaszát, Kovács Lászlóné”

Kedves Kovács Lászlóné,

az Önre 1993-ban irányadó 62 éves nyugdíjkorhatárát 2021-ben tölti be, akkortól lesz újra jogosult az özvegyi nyugdíjra, miután a korhatára betöltése az özvegyi nyugdíja 2014. évi megszűnésétől számított 10 éven belül megtörténik.

A részleteket olvassa el az erről írt összefoglalómban:

https://www.nyugdijguru.hu/elveszett-paradicsom/mindent-az-ozvegyi-nyugdijrol-2015-ben-negyedik-resz

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, hogy a nyugdíjakkal és egyéb ellátásokkal kapcsolatos hírekről időben értesüljön!

Üdvözlettel,

Dr.Farkas András

Kérem, várjon... Kérem, várjon...