Mitől lesz jó az életünk idősebb korunkban is?

Mitől lesz jó az életünk idősebb korunkban is?

2018. 02. 26.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mi a boldog, egészséges és hosszú öregkor titka? Megtudhatja-e minden ember ezt a titkot? A történelem leghosszabb ideje zajló boldogság-kutatásának eddigi tudományos eredményeiről beszélgettem a Trend FM Közeljövő című műsorában. Hallgassa meg, érdemes!

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, hogy ne maradjon le a nyugellátások jelenét és jövőjét érintő fejleményekről!

 

A közeljövőre a közelmúlt tanulságai alapján következtethetnénk - ha le tudnánk vonni a közelmúlt tanulságait. De a történelem azt bizonyítja – G.B.Shaw híres mondása szerint -, hogy a történelemből csak azt tanulhatjuk meg, hogy semmit sem tanulunk a történelemből…

Kivéve, ha valóban közelről és nagyon fókuszáltan tanulmányozhatjuk a közelmúlt történéseit. Erre tesz kísérletet a történelem leghosszabb ideje, közel 80 éve megszakítás nélkül zajló pszichológiai kutatása, amelynek legfőbb eredménye szerint csak akkor lesz boldog és egészséges öregkorunk, ha erős marad a szociális kapcsolati hálónk (párkapcsolat, baráti kapcsolatok, közösségi kapcsolatok). A kísérleti bizonyítékok szerint semmi más nem számít az időskori boldog életünk szempontjából.

A program immár negyedik igazgatója Robert Waldinger pszichiáter, az ő beszámolója szerint három fő megállapítás tehető:

1) A szociális kapcsolatok egészségesebb és hosszabb élethez vezetnek, a magány viszont rövidebb élettartamhoz, rosszabb egészségi állapothoz és gyors memória-romláshoz vezet.

2) Nem csupán a kapcsolatok száma számít, hanem azok minősége is. (A szeretetteli párkapcsolat, az erős családi és baráti szálak bizonyultak a legfontosabb összetevőknek.) Az állandó konfliktus, a folyamatos családi stressz viszont éppen olyan gyilkos hatással jár, mint a magány.

3) A jó kapcsolat nem csak a testünket, hanem az agyunkat is védi: a kognitív funkciók és a memória tovább maradnak megbízhatóan működőképesek, ha jó családi, baráti, közösségi kapcsolati hálóban élünk.

A kutatás szerint abból lett a legboldogabb és legegészségesebb 80 éves, aki a leginkább elégedett volt a családi, baráti és közösségi kapcsolataival 50 éves korában.

Ezek elképesztően fontos tanulságok, hiszen egyre többen fogunk egyre hosszabb ideig élni. Nem mindegy, hogy milyen minőségben. És milyen egészségi állapotban. És milyen tudatállapotban.

A kísérletvezető TED-előadását ide kattintva nézheti meg.

A Trend FM rádió Közeljövő című műsorának február 23-i adásában Érczfalvi András szerkesztővel beszélgettem minderről, a hangfájlt e szöveg alatt találja, érdemes meghallgatnia!

 

Dr.Farkas András az időskori boldogság titkáról TrendFM 20180223


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...