Hogyan rendeződik át körülöttünk a világ?

Hogyan rendeződik át körülöttünk a világ?

2018. 04. 22.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

1990 és 2016 között a legfejlettebb hét állam világgazdasági részesedése 80%-ról 54%-ra csökkent, s e csökkenéssel pontosan egyező mértékben nőtt hat gyorsan fejlődő állam részesedése. Hogyan hat a mi életünkre ez a hatalmas átrendeződés?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a nyugellátásokat érintő fejleményekről, iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre!

 

A Trend FM Közeljövő című sorozatának április 20-i adásában Érczfalvi András szerkesztővel arról beszélgettem, vajon mi áll az olyan nagy horderejű események hátterében, mint a Brexit, a Trump-jelenség vagy a szélsőséges eszmék szélsebes terjedése? Segítségül hívtam ehhez Richard Baldwin: The Great Convergence című könyvét, amely szerint mindezen kockázatos átrendeződések hátterében az áll, hogy a globalizáció második hullámának eredményeként a legfejlettebb hét ipari állam világgazdasági részesedése jelentősen visszaesett, miközben az általuk kihelyezett termelés és átadott know-how következtében hat fejlődő állam növekedése pont akkora mértékű volt, amekkora a G7 visszaesése. Emiatt nagyon sokan érzik vesztesnek magukat a fejlett államokban, így viszont a sérelmi politika, a türelmetlenség, a bezárkózás, a "mi vagyunk az elsők, mindenki más csak utánunk jöhet" típusú gondolkodás rendkívül sikeressé válhatott.


Baldwin szerint a globalizáció három hullámban történt:
1) gőzgépek, hajózás, vasút: az első hullám: az áruk globalizációja (1820-től folyamatosan)
2) ICT (információ- és kommunikációs technológiai) robbanás: 1980-as évektől: az információ globalizációja
3) AI (mesterséges intelligencia, robotizáció, digitalizáció) robbanás: most zajlik: az ember (a személyes kapcsolatok) globalizációja: a távolból is jelen tudunk lenni, egyebek között a telepresence és a telerobotika révén.

E jelenségeket elemzem ebben a beszélgetésben, ajánlom szíves figyelmébe!


 

Dr.Farkas András a Közeljövőben 20180420


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...