Vegán diófasírt
GasztroFlo'w: Vegetáriánus és vegán fasírozott
Az ünnepek közeledtével sok háziasszonynak okoz fejfájást, ha a családtagok között vegetáriánusok és vegánok is akadnak, akiknek nem adhatják ugyanazokat a húsos, magyaros, fűszeres, isteni ételcsodákat, amiket a hagyományos magyar gyomor megszokott:-)
Saját tapasztalataimból is tudom, hogy a húsevéstől, halevéstől, tojásevéstől, tejtermék-fogyasztástól tartózkodó, vegetáriánus, vegán, laktóz-, glutén- és mindenmentes ételeket kívánó szeretett családtagjaink kedvére tenni nem egyszerű feladat. Az ünnepek közeledtével Flóra lányom, a GasztoFlo'w alapító videó-bloggere ezért kíván segíteni ezen a sokunkat érintő kulináris gondon, s bemutat két finom fasírozottat (egy vegetáriánust és egy vegánt), amelyek még hírből sem ismerik a húst és a többi (az én szívemnek oly kedves) összetevőt, amely nem szerepelhet egy vegetáriánus vagy egy vegán ételében.
Flóra receptjei:
"Orsi-féle" vegán diófasírt
2,5 ek. őrölt lenmag
5 ek. langyos víz
ebből lesz a "tojás", keverjük össze őket és hagyjuk állni 10 percet.
2 ek. olíva olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3/4 bögre kockára vágott angolzeller (kb. 2 szár)
3,5 bögre barna csiperke gomba (1 kisebb doboz kb 1 bögrének felel meg)
2 gerezd fokhagyma
kakukkfű, rozmaring, zsálya ízlés szerint
só, bors
Az olíva olajon lepirítjuk a hagymákat, majd a zellert és végül a gombát a fűszerekkel.
2 bögre citromos quinoa (főzve, főzés előtt mossuk át, és ahogyan a rizst főzzük, kétszeres mennyiségű vízen kb 15 perc alatt elkészül)
A quinoát ízesítsük citrommal.
1 bögre paradicsompüré
3/4 bögre aprószemű zabpehely
1/3 bögre vegán panko morzsa (kb. 1 maréknyi)
2 ek. keményítő
1 bögre darált dió
1 ek. Worchester-szósz
só, bors
1 csokor durvára vágott petrezselyem
Az összes hozzávalót keverjük össze, és tegyük egy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába. 180 fokon 35-40 perc alatt elkészül.
Tálaljuk brokkolival, gránátalma szósszal és magokkal. (Gránátalma helyett lehet áfonyaszószt is készíteni)
Vegetáriánus quinoa-fasírt
150 g főtt édesburgonya
1 vöröshagyma
1 nagy fokhagyma
1 lime leve és héja
chili
Botmixerrel dolgozzuk össze ezeket a hozzvalókat.
150 g quinoa
1 tojás
1 csokos petrezselyem durvára vágva
1 csokos koriander durvára vágva
Keverjük a burgonyás részhez a többi hozzávalót és adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, amitől formázhatóvá válik, mint egy húsos fasírt.
Sütés előtt forgassuk meg zsemlemorzsában és bő forró olajban süssük aranybarnára őket.
A tálaláshoz:
rukkola
1 avokádó cikkekre vágva
koktélparadicsom
Hamis hasábburgonya:
zellergumót hasábokra vágjuk
olaj, só, szerecsendió, só és bors
180 fokon 35-40 perc alatt sütőben elkészül.
Jó étvágyat hozzájuk!
(A húsimádók is ehetik, szeretni fogják :-)