AZONNAL MEG KELL VÁLTOZNIA ANNAK, AHOGYAN A NYUGDÍJASOKRÓL GONDOLKODUNK

AZONNAL MEG KELL VÁLTOZNIA ANNAK, AHOGYAN A NYUGDÍJASOKRÓL GONDOLKODUNK

2021. 05. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

"Azonnal meg kell változnia annak, ahogy a nyugdíjasokról gondolkodunk" címmel tettem közzé az elemzésemet az öregedés új narratívájáról. Az öregeket létszámukban és erejükben egyre növekvő társadalmi erőforrásnak kell tekintenünk.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjas korra való pénzügyi felkészülésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

 "Azonnal meg kell változnia annak, ahogy a nyugdíjasokról gondolkodunk" címmel tettem közzé az elemzésemet a Portfolio-portálon az öregedés új narratívájáról. 

A nyugdíjas szónak el kell vesztenie enervált, lemondó, feladást sugalló jelentését: a nyugdíjas nem nyugszik, hanem aktív, hozzáadott-értéket termelő, saját magát kiteljesítő életet él, amelynek során kamatoztathatja az élete során felhalmozott tapasztalati és érzelmi tőkéjét.

Az öregeket létszámukban és erejükben egyre növekvő társadalmi erőforrásnak kell tekintenünk - saját magukat is annak kell tekinteniük -, akik a családok mellett a munkahelyi közösségeket, a lakóhelyi közösségeket, és végsősoron az egész társadalmat képesek stabilizálni.

Az öregedés új szemlélete kapcsán egyebek között olyan kérdéseket érintek, hogy vajon már a mi életünkben lassítható lesz az öregedés? 

Valóban minden rettegett betegség visszaszorítható lesz, ha az öregedést mint alapbetegséget kezelni tudjuk?

Tényleg kéznyújtásra van az öregedést lelassító, sőt, akár leállító gyógyszer? 

Eltüntethető lesz-e a korstigma, ha további évtizedekkel nőhet a várható élettartam? 

Készülhetünk-e a 120 éves átlagéletkorra? (Ahogyan a jiddis születésnapi jókívánság mondja: Biz Hundertcváncig!)

Az öregek megítélésének - a társadalmak demográfiai öregedése mint korunk legátfogóbb megatrendje tükrében - éppen úgy változnia kell majd, ahogyan a nők megítélése is alapvetően változott az elmúlt száz évben.

Ennek első lépése, hogy szembesüljünk az életkor szerinti előítéletekkel és sztereotípiákkal, ahogyan ezt célozza a legnagyobb amerikai nyugdíjas szervezet (Association of American Retired Persons, AARP) által indított "Disrupt Aging!" kampány, hiszen annak legfőbb célja, hogy minél több ember ráébredjen a legtöbbször láthatatlanul bennük és közvetlen környezetükben is lappangó idősellenes előítéletekre annak érdekében, hogy egyre többen legyenek képesek cáfolni az életkorral kapcsolatos rossz sztereotípiákat, vagyis megzavarni, fejre állítani az öregedés hagyományos, súlyosan diszkriminatív felfogását. 

Mindenekelőtt persze újra kell definiálni az öreg fogalmát, hiszen abszolút anakronizmus öregnek titulálni olyan embereket, akik további harminc, akár negyven életévre számíthatnak (vagyis akikre hatvan, hatvanöt évesen még annyi idő vár, mint amennyi egy embernek a születésekor összesen jutott egészen kétszáz évvel ezelőttig). 

A teljes elemzést IDE KATTINTVA olvashatja el a Portfolio-portálon. 

Higgye el, érdemes rászánnia fél órát -  különösen, ha akár egymillió órát is eltölthet mással az élete során :-)

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...