Verseny életre-halálra

2013. 07. 05.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!
K Küldés K Nyomtatás

Az Európai Bizottság szerint Európában 2020-ra a növekedés egyetlen forrása a munkatermelékenységből fog származni.

Miért okoz gondot ez a logikus kijelentés? Sőt, nyíltabban fogalmazva: miért vetítheti ez előre az Európai Unió világgazdasági vereségének beismerését?

Nagyon leegyszerűsítve azért, mert öregedő társadalomban a termelékenység növekedése is lelassul (öreg kutyának nehezebb új kunsztokat tanítani).

A világ ázsiai és dél-amerikai feltörekvő térségeiben viszont éppen munkaképes korba érnek a fiatalok százmilliós tömegei, akik közül nagyságrendekkel többen szereznek felsőfokú képesítést, mint eddig bármelyik generáció a világtörténelemben.

A termelékenység növekedését hajtó technológia- és tudásintenzív iparágak tejesítménye megugrik, ha a fiatal humán tőke tömegesen a munkaerőpiacra lép.

Ezzel csak az lehet a problémánk, hogy ez nem az európai munkaerőpiac lesz…

Az öregedés hatásait egyébként akkor ellensúlyozhatná a termelékenység növekedése, ha kevesebb fiatal nagyobb termelékenységgel több értéket lenne képes előállítani, mint amennyit a nagyobb létszámú, de alacsonyabb termelékenységgel működő előző generáció állított elő.

Ebből látható, hogy mi okozza számunkra a megoldhatatlan gondot: az “előző generáció” jelen esetben a történelem egyik legsikeresebb és legnagyobb emelkedést bemutató baby boomer korosztálya, akik ráadásul nagyon sokan vagyunk.

E generáció világformáló teljesítményét kellene ellensúlyoznia annak az európai új nemzedéknek, amelyik létszámában történelmi mélypontot ért el, ráadásul át kell élnie azt a világgazdasági átrendeződési folyamatot, amelynek során a termelékenységi erőcentrumok a Nyugatról átvándorolnak Keletre.

Emellett meg kell küzdeniük az eddigi és a jövőbeni globális pénzügyi és gazdasági válságok termelékenység-roncsoló hatásaival.

És meg kell tanulniuk együtt élni az elengedhetetlen gazdasági növekedés planetáris erőforrás-korlátaival.

A baby boomer nemzedék az első, amelynek majdnem minden tagja megöregedhetett, de az utolsó, amelynek majdnem minden tagja szabadon elhihette, hogy az emberi fejlődés – értsd: az örök növekedés – természeti törvény.

És pont nyugdíjasok leszünk, mire megtapasztaljuk, hogy talán mi vagyunk az utolsó generáció a következő jégkorszakig, akiknek megadatott a viszonylag kiszámítható és stabil klíma.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...